Een minivakantie op zee

Geplaatst op 19-04-2019  -  Categorie: Blog  -  Auteur: RenĂ© Clavaux  -  Bron: Roei!

“Roeien op zee, is dat niet zwaar?”. Het is een vaak gestelde vraag wanneer je vertelt dat je aan zeeroeien doet. Ik geef toe, een Cornish Pilot Gig is zeker geen skif. Met een breedte van 1,4 meter en een gewicht van ongeveer 300 kilo is de Gig een stuk lomper. Toch zijn de overeenkomsten met rolbank roeien groter dan dat op het eerste gezicht lijkt.

De opbouw van de haal en de krachtverdeling tijdens de haal zijn vergelijkbaar met het roeien in een skif. We zitten dan wel op een vaste bank, maar ook wij gigroeiers halen het grootste deel van de kracht tijdens de haal uit onze benen. Bovendien is ook bij het roeien op zee de techniek minstens zo belangrijk als kracht en conditie. Veel van de oefeningen die onze instructeurs in onze trainingen gebruiken komen rechtstreeks uit de instructeursopleidingen van de KNRB. Anders dan vaak gedacht roeien wij dus echt niet alleen met onze armen!

Een groot voordeel van de vorm en afmetingen van een Gig is dat je er daardoor tot en met windkracht 5 bft. prima mee op zee kunt roeien. En dat is natuurlijk het grote genieten. Een beetje wind en golven maken het roeien op de zee alleen maar leuker!

Een Gig is er op gemaakt om door de branding te roeien en op het strand aan te leggen. Dat biedt mogelijkheden die een stuk verder gaan dan het kanaal op-en-neer roeien tijdens een training. Een roeitraining ’s avonds op de golven in de ondergaande zon is geweldig. En wanneer je dan ook nog kunt aanleggen op het strand bij een strandtent en na een biertje door de branding weer verder kunt roeien, dan is zo’n training verre van zwaar. In tegendeel! Na een werkdag voelt dit uitwaaien op zee als een minivakantie!

roeien-op-zee


 
 
visdivider
 

Contact

Scheveningsche Roeivereeniging

Het Drijfpaleis

Hellingweg 96K

2583 WH Den Haag

 

Postbus 82443

2508 EK  Den Haag

 

Email: ofni.[antispam].@zeeroeien.nl